Boilies
In het kort zijn dat deegballetjes, waarmee we tegenwoordig de karper proberen te verleiden. Rond 1984 uitgevonden in Engeland. De deegballetjes werden gekookt en daardoor kreeg deze een harde buitenkant. Men noemde ze boilies. Ze worden samengesteld uit diverse ingrediënten, zoals eieren, flavours, kleur- en smaakstoffen en een droge mix die op zijn beurt weer is opgebouwd uit verschillende ingrediënten. De eerste kennismaking in Nederland was die met de ready-mades, of in gewoon Hollands, ze waren kant en klaar in de winkel te koop. In Engeland gemaakt, met daarin toen populaire ingrediënten, als caseïne, ei-albumine, sodium-caseïnaat, calcium-caseïnaat en soja-isolaat.Ze waren erg duur, wat vooral te wijten was aan de exclusiviteit en de gebruikte ingrediënten. Dat waren de voornaamste redenen waarom men thuis zelf ging experimenteren met het maken van boilies. De selfmade boilie werd gemaakt van goedkopere ingrediënten, die tevens meer uitgebalanceerd waren en een betere voedingswaarde hadden. Het gaat daarbij om de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Waarbij de koolhydraten de boventoon voeren.